צילום עבודות אומנות - צילום רפרודוקציות
צילום עבודות אומנות וגם צילום רפרודוקציות של תמונות אומנות הן משימות שדורשות דיוק וניסיון רב. שייקה איתן הוא צלם עבודות אומנות וותיק העוסק בצילום רפרודוקציות לציירים בנאמנות גדולה מזה שנים רבות. הצילומים מתבצעים בתנאי "מעבדה" מבוקרים ובתאורת סטודיו מקצועית כך שנשמרת תאימות לצבעים והגוונים המקוריים של הציור, ליצירת צילומי תמונות עבודות אומנות שניתן להדפיס אותם או להציג אותם באינטרנט ו/או להדפסת ג'יקלה על גבי קנווס.
במקרים בהם לא ניתן להביא פיזית את הציורים לסטודיו, לשייקה איתן סטודיו צילום נייד אותו הוא ממקם בבית האומן או במקום בו הציור או יצירת האומנות נמצאת / מוצגת. לשייקה, נסיון רב ויכולות עיבוד בתוכנות מחשב המאפשרות לו להדפיס תמונות אומנות בגודלם הטבעי ומעבר לכך. שייקה מומחה גם בצילום פסלים ודברי אומנות תוך שמירה על הטקסטורה ואופי הפסל המצולם. בנוסף שייקה איתן עוסק בצילום ככלי לביטוי אישי ויוצר צילום אומנותי מיוחד ומרשים.
צילום יצירות - צילום עבודות אמנות
ההתייחסות אל צילום יצירות אמנות ואל צילום מוצר (או כל סוג צילום מקצועי אחר) היא שונה. צילום עבודות אמנות או יצירות אמנות דורשת באמת התייחסות שונה מאוד ממספר סיבות אשר נמנה אותן כאן. ראשית, יצירת אמנות , מלבד היותה עצם קניין רכוש, היא מהווה את צורת הביטוי של האמן אשר הפקיד בידנו את הפסל, הציור או כל יצירה אמנותית אחרת. שנית, צילום עבודות אמנות מקצועי מהווה תיעוד מדויק ומהימן של היצירה, בין היתר, מוטלת על הצלם החובה לנסות ולהעביר דרך הצילום גם ערכים מוספים ובעצם להוציא את מהות העבודה החוצה, החל מההתייחסות אל הנפח ואל התלת ממדיות של היצירה.
דרך ההיבטים של מורכבות העבודה ואיך הצלם יכול להעביר דרך הצילום את המסר והמשמעות של העבודה בכל גווניה. הצילום שונה במידה מסוימת כאשר אנחנו מתייחסים לצילום רפרודוקציה של ציור או רישום כי שם לצלם יש פחות אפשרות לאינטרפרטציה אישית ועליו להעביר בצורה מדויקת את גווני הציור מרקמו וכמובן בנאמנות גבוהה ביותר למקור.
וקצת על הפרת זכויות יוצרים בצילומי אמנות:
היוצר המקורי, אשר יצר את יצירת המופת, בה חפץ היוצר העתידי להשתמש, נהנה מההגנה המשפטית שמעניקים דיני זכויות היוצרים ליצירתו. הגנה זו כוללת שתי זכויות עיקריות, המכונות זכות כלכלית וזכות מוסרית. הזכות הכלכלית מעניקה ליוצר המקורי את הזכות להשתמש באופן ייחודי במלאכת כפיו למשך תקופה מוגדרת החרוטה בדין. תקופה זו משתרעת על פני שבעים שנה מיום יצירת היצירה ביחס ליצירות אומנותיות. בתחום הצילום, עם זאת, ההגנה מצומצמת יותר ומשתרעת על פני תקופה של חמישים שנה מיום יצירת הנגטיב, התשליל או הצילום הדיגיטאלי המקורי.
במהלך תקופה זו, זכאי היוצר להשתמש באורח בלעדי וייחודי ביצירתו, כאשר זכות זו מאפשרת ליוצר למנוע כל שימוש בלתי מורשה ביצירתו ואף לדרוש תמלוגים או דמי הרשאה בעד השימוש ביצירתו. בנוסף על הזכות הכלכלית המתוארת לעיל, מוקנית ליוצר זכות "אבהות" מכוח הדין, המכונה בשפה המשפטית זכות מוסרית. הזכות המוסרית מחייבת כל גורם המשתמש ביצירה להעניק קרדיט הולם ליוצר. בנוסף, אוסרת זכות זו על ביצוע שינוי, סילוף או כל מעשה שיש בו משום הפחתת ערך של היצירה בעיני היוצר. במילים אחרות, היוצר יכול למנוע רפרודוקציות בלתי מחמיאות הפוגעות בערך יצירתו מכוח זכותו המוסרית ביצירה. החוק בארץ מעניק ליוצר פיצוי הנע בין 10,000 לבין 20,000 ₪ בגין כל הפרה של זכויותיו, כאשר לבית המשפט נתון שיקול הדעת לקבוע סכום הנע בין רף המינימום לבין רף המקסימום, בהתאם לחומרת ההפרה, התנהגות המפר ויתר נסיבות המקרה הפרטני.